marți, 24 august 2010

Asa DA!

Asa DA!


Pentru ca valorile locale sunt foarte rar recunoscute, si mai rar apreciate si rasplatite, incerc macar eu sa gasesc intre lugojeni pe oamenii care merita sa fie aplaudati, promovati, sustinuti samd.


Printre ei, o sa incept cu Marius Ragobete. Nu pentru ca e prietenul meu, ci pentru ca el are oarecum cea mai recenta realizare despre care merita vorbit.

Marius Ragobete – medic veterinar, in varsta de (aproape) 30 de ani are un cabinet veterinar in Lugoj pe str. I.L. Caragiale. Cu o meserie continuata din tata in fiu, si cu un simt al umorului extrem de bine dezvoltat, Marius mai are o latura mai putin cunoscuta: aceea de sportiv. Si ce e de apreciat, e ca nu de performanta, asa cum zice el “Nu fac sport de performanta deloc, asta e pur de placere, e numai hobby, e ca si un al doilea serviciu dupa ce il termin pe cel de medic veterinar”, desi as putea foarte usor sa il contrazic.

Mi-a spus ca totul a inceput din cauza unei boli, mai precis “prima mostenire de la mama-mea e colesterolul mare”.

Primul concurs mai important la care a participat a fost semimaratonul de la Heilbronn (http://www.athlinks.com/time.aspx?eventid=101562&courseid=139882) . A participat la 3 maratoane: cel de la Frakfurt (http://www.aimsworldrunning.org/results/2009_10.htm) , Viena (http://marathon.soft.uni-linz.ac.at/URIkksmxv/?url=starter/insider&addrId=2252894&startNr=6177&event=1&year=2010&displayName=Marius%20Ragobete&iaaf=ROM&verein=%20&ciphHistory=VmVuncbmZTFTytYvYWS1d0BNZVmSJXMpXYdnbmVcmuQydmyVl9AtOgGDATAtTMM:EQ::NL:) , si Heilbronn, unde cu echipa din Lugoj a luat locul 2 pe echipe (in fata echipa Audi, din total de 70 de echipe). Asa cum mi-a spus, a vrut sa imbine totusi alergatul si cu bicicleta, si s-a trezit ca merge si la pregatire la inot la Resita, si urmatorul pas natural a fost triathlonul.

Anul trecut in august 2009 si anul acesta a participat la proba olimpica de triathlon de la Reci (judetul Covasna, langa Sf. Gheorghe). Proba consta in 1,5 km inot, 40 km bicicleta si 10 km de alergat.

Anul acesta a participat la Campionatul European de IronMan 70.3(http://ironman703.de/) , adica proba medie de triathlon, urmatoarea etapa naturala dupa proba olimpica de la Reci. Mai exista si o etapa superioara, Full IronMan, care e dublul probei la care a participat acum, adica 3,8 km inot, 180 km bicicleta si 42,2 km alergare.

Probele de la IronMan 70.3 au constat in 1,9 km inot, 90 de km bicicleta si 21,1 km alergare, adica semimaraton. Din datele oficiale au fost peste 3200 de concurenti, din 45 de tari. Este de remarcat faptul ca din Romania Marius Ragobete a fost singurul reprezentant si imi zice cu mandrie ca steagul romanesc arborat deasupra finish-ului de la inot era pentru el, si senzatia e de nedescris. Organizarea concursului a fost ireprosabila, dar asta tine bineinteles si de faptul ca exista costuri destul de mari pentru a putea participa, din spusele lui Marius, inscrierea la half IronMan incepe de la 200 de euro, in functie de data la care te inscrii. Marius este legitimat la clubul de ciclism si triathlon Tibiscus din Timisoara, care il sprijina in competitiile la care a participat, dar la aceasta competitie a ales sa mearga pe cont propriu, toate cheltuielile fiind suportate de el.


Competitia de la Wiesbaden a fost structurata pe clase de varsta, Marius fiind inclus in categoria de 30 de ani, si in grupa a terminat pe locul 123, iar pe total a ocupat pozitia 516, cu un timp final de 5:37.39,5 (http://services.datasport.com/2010/triathlon/ironman_germany_703/LANDR.HTM) . Desi Marius imi spunea ca s-a descurcat onorabil, avand in vedere nivelul extrem de ridicat al competitiei, imi permit sa il contrazic. Din nou. Marius imi spune ca prefera totusi sa participe la competitii in strainatate, datorita faptului ca organizarea concursurilor e mult mai buna, exista un numar mare de sustinatori, care au un rol important in desfasurarea concursurilor, impulsionarea participantilor si atmosfera, per ansamblu, iar sustinerea tehnica si fizica a participantilor, de catre organizatori, este cea care ar trebui sa fie la orice concurs.

In 2009, la Timisoara, Marius Ragobete ocupa locul I la semimaratonul de la Timisoara, record de CSM Lugoj (http://www.agenda.ro/news/news/23730/timisoara-a-alergat-la-maraton.html) , parcurgand distanta in 01:17:48.

Competitia IronMan 70.3 de la Wiesbaden, Germania, Campionatul European este bineinteles guvernata de reguli stricte pentru atleti, care asigura in final o buna desfasurare a concursului si se evita pe cat posibil problemele care pot aparea. In acest sens, se organizeaza sedinte anterior concursului, in care se prezinta in detaliu concurentilor competitia, reguli de asezare in coloana la sectiunea bicicleta samd, toate supravegheate de arbitri pe tot parcursul competitiei. De asemenea a existat in suport tehnic foarte bun, cu masini complet dotate pentru a veni in ajutor concurentilor la problemele care pot aparea cu bicicletele. Vremea a tinut oarecum cu concurentii, deoarece s-au inregistrat temperaturi de 13-14 grade Celsius, dar a fost ploaie torentiala pe sectiunea de inot si cea de bicicleta, concurentii fiind scutiti de ploaie doar la alergat. Puncte de alimentare au existat la tot pasul, sustinatori in exces, cu alte cuvinte, o competitie extraordinara. “Socant”, dupa cum zicea Marius, a fost faptul ca dintre participanti, la categoria peste 70 ani au participat 8 oameni, dintre care 6 au si terminat, in comparatie cu extrem de slaba participare romaneasca, asa cum am mentionat anterior, Marius Ragobete a fost singurul participant din Romania la aceasta competitie. Coroborat cu faptul ca el s-a inscris, deplasat, si a participat la un campionat European, totul pe cheltuiala proprie, realizarea sa este cu atat mai mare.

Pe viitor Marius vrea sa participe la Drei Lander Marathon (http://www.sparkasse-marathon.at/) , plecare din Germania, maratonul celor 3 tari, pe langa lacul Bodensee. Marius e intr-o “campanie” de recrutare de noi participanti la aceste competitii, incercand sa impuna tuturor, pentru inceput, acelasi tel: cel de a termina competitia, de a invinge in lupta cu sine.

Europeanul de Full IronMan de anul viitor si-a inchis din pacate inscrierile deja, pentru ca acesta era scopul lui Marius, dar exista si o alta varianta, la Regensburg (http://www.ironman-regensburg.de/) , varianta pentru care probabil va opta. “In plus, maratoane, si alte chestii marunte” e ceea ce mi-a declarat in final Marius, in cadrul unui scurt interviu pe care l-am avut.

Observati ca peste tot am tinut sa precizez si adresele de internet care contin parte din informatiile pe care le-am pus aici, nu pentru a justifica aspectele precizate, ci, mai mult pentru a determina pe cei care si-au facut putin timp sa citeasca acest articol sa incerce sa afle mai multe detalii si, de ce nu, sa participe la unele dintre aceste competitii.

Prin bunavointa lui Marius, va prezint si cateva poze de la competitia IronMan 70.3 Wiesbaden, precum si cu Marius si medalia obtinuta.

Felicitari Marius, si asteptam si rezultatele competitiilor viitoare!


8 comentarii:

Claudiu Boanca spunea...

super tare!
bravo lui!

ASA DA!!!!

The^ANGEL© spunea...

Bravo Marius R.;) meriti o specialitate de la noi (dar tu platesti:P) hihihi tine-o tot asa!!

Cry spunea...

Marius e tata sportivilor din Lugoj (daca nu din toata Romania) ...tot respectul

Cry

Putinelu Andrei spunea...

Super om...mare caracter...bun medic si de asemenea bun sportiv.Felicitari !!!Avem cu ce ne mandri...

Unknown spunea...

nebunie ?, conform dex: "nebunie = Pierdere a judecății din cauza unei boli mintale; demență, alienație mintală"..., ca sa faci un iron man, fie el half fie full pe langa capacitatile fizice deosebite ai nevoie de un pshic cu mult peste media celor "normali" ...Felicitari si pe aceasta cale Marius ....

Ovy spunea...

si tie felicitari, Aris; detalii te rog, si tu ai facut un IronMan, nu?

Unknown spunea...

..Da .multumesc Ovi..In 12 aug am facut si eu distantele de la Half Iron Man (70.3)..doar ca in conditii total dif de Marius.., Fara specatatori si cu o temp cu 23 de grade peste cea din Germania :))Marius a scos timp cu mult mai bun decat mine,insa eu am fost happy ca am terminat avand in vedere conditiile de sanatate si temperatura de afara..Planul initial era Full Iron Man Ungaria, dar din unele motive a trebuit sa renunt cam in ultima clipa la el si am facut Halful.

Vili spunea...

Felicitari pentru realizari Marius! De asemenea felicitari pentru articol. E placut sa citesti si depsre astfel de experiente. Marius chiar este un model de urmat! Din pacate mai rar citesti despre astfel de oameni. Mass-media de toate zilele doar incearca sa ne vanda ca modele sociale pitipoance, manelisti, oameni care locuiesc in camere de 4mx4m dar cu masini 4x4 cumparate pe leasing, etc.