vineri, 13 iunie 2008

Vineri 13


Pentru ca astazi e vineri 13, eram curios de unde provine aceasta superstitie legata de nenorocul specific acestei zile; m-am google-uit, si am dat peste mai multe articole, dintre care, unul mai bine structurat pe http://www.superstitii.ro/ . Uite ce scriu ei pe acolo:

"Gloria si faima zilei de Vineri se pierde in negura timpului. In orice caz e o zi importanta pentru superstitiosi. Sa vedeti: intr-o vineri, Eva l-a ispitit pe Adam cu marul; Potopul a inceput tot intr-o vineri. Si cand credeti dvs. ca s-au „amestecat” limbile la Turnul Babel ? Ati ghicit ! Intr-o zi de vineri. Si tot intr-o astfel de zi - Vinerea Mare - a fost rastignit Isus. Trebuie sa recunoasteti ca este o zi mare pe scena Ghinionului. Dar gloria ei s-a amplificat cand pe aceeasi scena a aparut un nou partener - 13. Din acest moment „succesul” a fost asigurat.Oricum, si numarul 13 isi crease o oarecare faima, mai ales ca la Cina cea de Taina fusesera 13 persoane la masa si-ati vazut cum s-a sfarsit. Da, dar impreuna, Vineri si 13, au avut parte de o cariera fulminanta in lumea superstitiilor. Intr-o zi de vineri 13 ( oct.1307 ) Cavalerii Templieri si-au vazut sfarsitul. Dar si Sabatul vrajitoarelor, la care participau 12 vrajitoare + diavolul = 13, are loc tot vinerea, asa ca rolul principal in aducerea ghinionului si a influentelor malefice, le-a fost asigurat celor doi: vineri 13. Eu numai cand mi-aduc aminte ca un cutremur devastator a fost intr-o vineri, ma si mir ca n-a fost 13 ! Acest mare „actor” pe scena nenorocului a venit la rampa cu un nume deja cunoscut „triskaidekafobie” - adica teama de cifra 13 ; dar cand acest duo de „vedete” a fost recunoscut, ei au primit gloriosul si simplul nume de „paraskavedekatrifobie” sau „paraskevidekatriafobie”, adica teama de vineri 13.Si astazi, superstitiosii din intreaga lume ii „divinizeaza” !"

Acum, ce parere aveti voi? Clar in seara asta pe tv o sa dam de filme horror, dar voi, pe voi va inspaimanta ziua de vineri 13? Parerea mea este ca "superstitiile rulz", pentru ca e o ocazie pentru a face haz de teama multora, de cele mai multe ori neintemeiata. Cica in SUA multi nu merg la servici, nu ies din casa in aceasta zi "nefasta", ca nu au numarul 13 la camere in hoteluri si moteluri, ba, mai mult, ca nu ar avea un etaj 13, pur si simplu se sare peste el.

In loc sa se bucure lumea ca vine weekend-ul..

Un comentariu:

Anonim spunea...

Superstitii si superstitiosi au fost si vor fi intodeaunda , probabil e la moda ... cine stie , mie unu imi place sa fac haz de teama asta lor , cum spuneai si tu . Si astazi fiind o zi de Vineri 13 , nu putem decat sa speram ca Romania va arata contrariul in Europene . So... lasand la o parte supertitiile , si sa fiu putin off topic , HAI ROMANIA! ;)